Waarom essentiële aminozuren zo belangrijk zijn.
Essentiële aminozuren kunnen niet door het menselijk lichaam zelf worden aangemaakt. Ze moeten daarom uit voeding worden gehaald. Bij een gevarieerd voedingspatroon en gewone sportprestaties, heeft een mens niet snel te kort aan deze essentiële aminozuren. Als je echter niet gezond en evenwicht genoeg eet, langdurig ziek bent, zwanger bent of bepaalde topprestaties levert, kan er een tekort aan deze belangrijke aminozuren ontstaan en is het belangrijk om eiwitrijke voedingssupplementen te slikken of proteïnerepen, eiwitpoeders of proteïneshakes te gebruiken. Dit kunnen dierlijke voedingssupplementen zijn of plantaardige aanvullingen. Tegenwoordig bevat ook een vegan eiwitreep of proteineshake de belangrijke eiwitten en de goede verhoudingen. Daarom gebruiken steeds meer topsporters plantaardige voedingssupplementen.
Voorbeelden van essentiële aminozuren.
Voorbeelden van de aminozuren die als essentieel bekend staan, zijn Leucine, Lysine, Methionine en Tryptofaan.
Leucine
Leucine is een enorm belangrijk aminozuur. Enorm belangrijke aminozuren zijn aminozuren die niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt. Als je te weinig producten eet met leucine heeft het lichaam extra ondersteuning nodig. Leucine producten van Body en Fit kunnen dan een oplossing bieden.
Het is wellicht simpeler dan dat je elke dag op een uitgebalanceerde voeding moet letten. Je moet om met betrekking tot Leucine dagelijks plantaardige producten eten, zoals granen, pasta en rijst. Ook het nuttiogen van peulvruchten zoals linzen en bonen zijn van groot belang.
Lysine
Lysine is een essentieel aminozuur dat ons lichaam niet zelf aanmaakt. Als je het niet binnenkrijgt met je dagelijkse voeding, omdat je er niet van houdt om er constant bij stil te moeten staan, kan je kiezen voor de Lysine producten van Body en Fit.
Een uitgebreidere uitleg is hier op zijn plaats.
Ons lichaam gebruikt Lysine voor de aanmaak van enzymen, hormonen en antilichamen én voor de aanmaak van bot en collageen. De meest bekende eigenschap van lysine is de werking tegen virale infecties in algemene zin. We hebben het dan over herpesinfecties zoals een koortslip of gordelroos en over virale infecties zoals wratten.
Risico voor verlaagde lysineactiviteit
Vegetariërs en veganisten hebben nogal eens last van een tekort aan lysine. dit komt doordat Lysine een aminozuur is dat ondervertegenwoordigd is in de eiwitten welke in de diverse granen vertegenwoordigd zijn.
Misschien wil je toch liever de Lysine-producten in je dagelijkse voeding opnemen. Lees dan onderstaande aandachtig door:
Makreel, tonijn, tong, kabeljauw, forel, zalm, heilbot, schaal- en schelpdieren
Rund-, lams-, schapen- en kippenvlees
Eieren, melk, yoghurt (met name geitenzuivel)
Appels, peren, perziken, abrikozen, citrusvruchten, mango, dadels, vijgen
Taugé, avocado, sjalotjes, wortels, koolsoorten, bloemkool, sperziebonen, spinazie, veldsla, peterselie
Amarant, boekweit, quinoa, wilde rijst, gierst.
Welke voeding is rijk aan arginine?
Alle noten en zaden, vooral pinda’s, amandelen, cashewnoten, sesamzaad en kokosnoot
Sojabonen, linzen, bonen
Bananen, druiven, rozijnen, sinaasappels, bosbessen, aardbeien
Uien, knoflook, bieten, koolrabi, radijs, selderij, spruiten, komkommer, alfalfa, champignons
Volle granen zoals tarwe en haver
Chocolade, carob, cacao
Cafeïne
Bronvermelding: vanderPigge
Methionine
In zijn gebruikelijke L-vorm is methionine een proteïnogene aminozuur. Het behoort tot een van de essentiële aminozuren en kan door het lichaam niet zelf gesynthetiseerd worden. Daarom is een voldoende inname via de voeding of voedingssupplement van essentieel belang.
Zwavelverbindingen komen in alle levende wezens voor en hebben verschillende functies. Naast cysteïne is methionine het enige zwavelhoudende aminozuur. Bovendien speelt methionine een belangrijke rol in de synthese van veel belangrijke proteïnen zoals carnitine of melatonine. Methionine werkt vet oplossend en beperkt de depositie van vet in de lever.
Methionine is een belangrijke kraakbeen opbouwende stof
Gewrichtskraakbeen heeft voor de opbouw vooral zwavel nodig. Heeft het lichaam te weinig zwavel ter beschikking, heeft dit bij een gezond mens een lange tijd geen negatieve gevolgen. Bij mensen die aan artrose lijden, kan een te kort aan zwavel al in het begin van de ziekte negatief op het genezingsproces van het beschadigde weefsel uitwerken. Studies hebben aangetoond dat het kraakbeen van gezonden mensen ongeveer driemaal zoveel zwavel bevat als dat van artrose patiënten.1 Daar komt nog bij dat veel artrose medicamenten sulfaat binden, dat zijn de zouten van zwavelzuur. De behoefte aan zwavel stijgt bovengemiddeld.
Het activeren van lichaamseigen zwavelproductie wordt geadviseerd. Men kan niet zomaar zwavel bijvoorbeeld in de vorm van tabletten of een voedingssupplement tot zich nemen. In plaats daarvan is de toevoer van het aminozuur methionine van belang, want in combinatie met B-vitaminen kunnen talrijke zwavelachtige verbindingen geproduceerd worden. Methionine is in drie opzichten van belang: Het werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en stimuleert de vorming van kraakbeen.
Methionine versterkt de nagels en is effectief tegen haaruitval
Dankzij zijn eigenschap zwavelhoudende ketens te vormen die zich beurtelings met elkaar verbinden, is methionine in staat de structuur van de haren en nagels te verbeteren.2 In het kader van een dermatologisch-congress in Florence werd in 2006 een studie gepubliceerd, wat als resultaat had dat het aandeel van de haren die zich in de groeifase bevinden bij de mehtionine groep die een gecombineerd preparaat uit aminozuren en het vitaminen-B-complex toegediend kreeg, significant boven de controlegroep lag.
Bronvermelding:
Soeken, K.L., Lee, W.L., Bausell, R.B., Agelli, M. & Berman, B.M. (2002) Safety and efficacy of S-adenosylmethionine (SAMe) for osteoarthritis, Journal of Family Practice, Volume 51, (pp. 425-430)
Haneke, E. & Baran, R. (2011) Micronutrients for Hair and Nails, Nutrition for healthy skin, Volume 2, (pp. 149-163)
Alonso, L. & Fuchs, E. (2006) The hair cycle, Journal of Cell Science, issue 119, (pp. 391-393)
https://Aminozuur.com
Tryptofaan
Tryptofaan is een essentieel aminozuur, dat ingebouwd kan worden in eiwitten en enzymen en de voorloperstof is van niacine (vitamine B3), 5-HTP (5-hydroxytryptofaan), serotonine en melatonine. De dagelijkse voeding bevat naar schatting 0,5 tot 2 gram tryptofaan.
Als therapeutische suppletie gericht is op verhoging van de serotonine- en melatoninesynthese (hetgeen meestal het geval is), dan is 5-HTP een veel effectiever supplement dan L-tryptofaan. Verdere informatie over suppletie is te vinden bij 5-HTP (in de categorie nutriënten).
Je vindt het in de volgende producten:
Chocolade, haver, bananen, gedroogde dadels, pinda’s, melk, cottage cheese, vlees, vis, kalkoen
Tekenen van een mogelijk tekort
Een tekort aan tryptofaan zou onder meer kunnen leiden tot depressie, vermoeidheid, slapeloosheid, hallucinaties, stemmingswisselingen, nervositeit, afwijkende eetlust, haaruitval, huidafwijkingen, diarree, slecht zien, ataxie en polyneuropathie.
Bron:Orthokennis.nl