Voedingsstoffen die je spieren herstellen
Voedingsstoffen
Voedingsstoffen
1 min
0

Voedingsstoffen die je spieren herstellen

1 min
0

Voor mensen die veel sporten, is het belangrijk om te weten, welke voedingsstoffen je spieren herstellen?  Werken eiwitshakes echt? Veel sporters kopen proteïneshakes of proteïnerepen omdat daar voedingsstoffen in zitten die je spieren sterker maken en blessures voorkomen. Maar helpen deze shakes wel echt bij spieropbouw en welke producten moet je kopen als sporter, bodybuilder of duursporter?

Eiwitten voor spieropbouw en herstel spieren

Eén ding staat vast, ieder mens heeft eiwitten nodig, of je nu een sporter bent of niet. Eiwitten kunnen van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn. In de huidige tijd zien we een verplaatsing van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Plantaardige planten zoals die van de lupine zijn in opkomst. En ook superfoods zoals walnoten, spinazie, vijgen, dadels en sesamzaad worden steeds meer gewaardeerd. Terugkomend op eiwithakes, dat alleen de proteïneshakes met dierlijke eiwitten zoals Whey de spieropbouw bevorderen en blessures is niet juist. Dat wordt althans wat de voorstanders van Vegan-proteïneshakes beweren. Je hebt als actieve sporter, duursporter of bodybuilder zeker extra eiwitten nodig.

Duursporter

Ben je een duursporter? En loop je een marathon? Dan heb je naast extra eiwitten ook meer meervoudige onverzadigde vetzuren nodig. Die vind je in koudgeperste lijnzaadolie, olijfolie, koolzaadolie en sesamolie. Je kunt ook tabletten of olie kopen met een mengsel van omega 3, 6 en 9 vetzuren. Om het transport van deze vetten beter te laten verlopen, heb je wellicht het aminozuur L-cartine nodig.

Anti oxidanten, vitaminen en mineralen.

Net zoals dat je eiwitten, goede koolhydraten en meervoudig onverzadigde vetzuren, nodig hebt, heb je ook vitaminen, mineralen en anti-oxidanten nodig. Als je veel sport, verg je meer van je lichaam, dan als je vrijwel niet sport, en zijn voedingssupplementen, vitaminen en mineralen hard nodig ter voorkoming van blessures. Bij sporters werken multi-vitaminen vaak het beste. Anti-oxidanten vind je in blauwe en rode bessen, grapefruits, tomaten en bramen.
Bij de verbranding van vetten kunnen vrije radicalen ontstaan. Dit zijn agressieve stoffen die je niet in je lichaam wil hebben. Als het tegenzit kunne deze giftige stoffen in ongunstige gevallen schade veroorzaken aan gezonde cellen en weefsels.Aanti-oxidanten helpen tegen deze beschadiging van je gezonde cellen. Anti-oxidanten kunnen overigens ook veroudering tegen gaan. Net zoals vitamine C. Anti=oxidanten, mineralen en vitaminen bevorderen niet de spieropbouw of helpen je niet om sportblessures te voorkomen. Daar zijn de betere proteïneshakes wel goed voor.

Reacties
Categorieën