Het nut van proteïneshakes
Informatie
Informatie
2 min
1

Het nut van proteïneshakes

2 min
1

Wat is eigenlijk het nut van proteïneshakes? Je hoort mensen om je heen praten over eiwitten en het voldoende binnenkrijgen van proteïne. Maar waarom zou je dan kiezen voor proteïne shakes en niet voor een extra stukje vlees? We leggen het je allemaal uit in dit artikel over het nut van proteïne shakes. En het verband met essentiële aminozuren.

Waarom zijn proteïne shakes zo populair?

Proteïneshakes of eiwitshakes zijn geen nieuwe uitvinding of trend. In de sportwereld zijn de shakes al jaren een fenomeen. Topsporters kunnen niet zonder! Ze worden nu ook bij het bredere publiek steeds bekender. We raken er vertrouwder mee en komen ze vaker tegen in supermarkten en winkels. We gebruiken proteïne shakes voor spieropbouw. Dat is interessant voor mensen die veel sporten én voor mensen die willen afvallen. Huh?

In vogelvlucht! Tijdens het sporten en bewegen verbruikt je lichaam calorieën. Als je sport omdat je wilt afvallen, moet je zoveel mogelijk calorieën verbruiken. Je kunt ook sporten omdat je nog sneller, sterker of gestroomlijnder wilt worden. Wanneer je veel sport wil je natuurlijk dat je de (nieuwe) spiermassa behoudt en niet afbreekt tijdens een sportsessie. De eiwitten in proteïne shakes zorgen ervoor dat dat niet gebeurt. Hoe dat werkt? Ok, we leggen het je simpel en snel uit.

Wat zijn essentiële aminozuren?

Essentiele  aminozuren kunnen niet in het lichaam van de mens worden aangemaakt..

Essentiële aminozuren behoren daarom in voldoende mate in de voeding of voedinssupplementen zoals eiwitshakes of proteineshakes aanwezig te zijn. In normale omstandigheden en met een gevarieerd en gezonde voedingswijze bevinden deze essentiële aminozuren zich voldoende in het voedsel. Als je echter veel sport of een bepaald dieet volgt, kunnen er tekorten aan essentiële aminozuren ontstaan.  Deze kan je aanvullen doot het gebruik van proteïneshakes of andere eiwit producten. Deze kunnen van dierlijke oorsprong of van plantaardige oorsprong zijn.

Het ware nut van proteïne shakes

Om het nut van proteineshakes aan te kunnen tonen is de volgende informatie belangrijk.

Proteïne of eiwit is essentieel voor de opbouw en het behoud van spierweefsel en celmembranen. Eiwitten bestaan uit twintig verschillende aminozuren. De helft van deze aminozuren heb je iedere dag nodig als energiebron om gezond en fit de dag door te komen. Dat kun je ongeveer zo zien:

  • Zie een eiwit als een huis
  • Ieder aminozuur is dan een bouwsteen
  • Genoeg bouwstenen maken een sterk huis
  • Genoeg van de juiste amonizuren maken een sterk eiwit
  • Sterke eiwitten maken spieren

Aminozuren vind je in vlees, granen en groente. Als je gezond eet zou je in principe genoeg aminozuren binnen moeten krijgen. Dat geldt tenminste als je een normaal eetpatroon hebt en normaal beweegt. Het kan gemakkelijk gebeuren dat je te weinig aminozuren binnenkrijgt of te weinig van de juiste. Want tja, welke groente en granen moet ik dan eten? Als je geen vlees eet omdat je vegetarisch of veganistisch bent dan wordt het al snel nog lastiger om aan je aminozuren gehalte te komen via normaal voedsel. Je zal wel heel erg veel groente moeten eten!

Als je veel sport heb je voor je spierbehoud ook extra aminozuren nodig. Zelfs als je wilt afvallen. Want juist dan wil je je spiermassa behouden, want spieren verbruiken calorieën!

Je loopt een risico om niet genoeg proteïne binnen te krijgen als:

  • Je veel of intensief sport
  • Je veel wilt afvallen
  • Je vegetarisch bent

Al deze dingen zijn een probleem voor je eiwitopbouw. Dat komt omdat ons lichaam van nature heel goed voor zichzelf kan zorgen. Als het niet genoeg of niet de juiste aminozuren binnenkrijgt, zal het in het lichaam zelf op zoek moeten naar die missende stoffen. Dat betekent dat het de nodige aminozuren van het bestaande spierweefsel af zal snoepen.

Een bijkomend probleem is het feit dat je lichaam niet in staat is om aminozuren op te slaan. Het heeft dus geen zin om vandaag vier t-bone steaks te eten als opslag voor de rest van de week. Iedere dag staat de teller weer op nul.

Reacties
Categorieën